Oktatási és kutatási robotok alkalmazása

A robotika iránt érdeklődők kipróbálhatták ügyességüket a legutóbbi egyetemi rendezvényen. A Robotino Jamboree megrendezésére harmadszor került sor és hasonló népszerűséget generált, mint a korábbi rendezvények.

A Jam nevében is arra utalt, hogy kicsit könnyedebb formában egy hatalmas tudományos témát ismerhetünk meg. Az előadáson szóba kerültek a napjainkban legjobban ismert robotok, amikről a Mars kutatás kapcsán a hírekben is lehet hallani, de a Nasa emberszabású robotkutatásáról is hallhattak. Ahogy a Mars felől közelítünk Föld felé, úgy rácsodálkozhattunk a Hold elérésére szolgáló verseny részleteire. A Földön a leggyakrabban használt robotok feladatai összekapcsoltak minket a Honvédséggel a tűzszerész robotok, valamint a veszélyes robbanóanyagokat kutató robotok kapcsán.

Megismerkedhettünk a robotok programozására használ fejlesztői programokkal és a Katica klaszter szimulációs célokra történő felhasználásának lehetőségéről is szó esett. A rendelkezésünkre álló Festo Robotino több versenyen kiemelkedően szerepelt a hallgatóink programozása miatt, de láthattuk, hogy ez komoly dolog. A kicsit könnyedebb, játékos vizekre a Bűvös kockát kirakó Lego robot kapcsán eveztünk és mivel a Lego robotot mindenki kézbe vehette és megvizsgálhatta, ez többnyire tetszést aratott.

A Hadtudományi és Honvédtisztképző karon megrendezett rendezvényt azzal kötöttük a katonasághoz, hogy olyan akadálpályát építettünk ki, ahol gránátlövedékek alkották a díszletet, és amikor beengedtük a két robotot az arénába, az volt ügyes, aki nekinavigálta egy veszélyes lövegnek a robotot.

Ha érdekel mi történt, megnézheted a képeinkból készült kisfilmet, de ha javasolhatom, kapcsold be a hangszóródat, mert zenés...Jó szórakozást!